Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες.

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, οι οποίοι κατάγονταν από διάφορους τόπους και μαρτύρησαν στη λίμνη της Σεβαστείας το έτος 320 μ.Χ., είναι οι: Αγγίας, Αγλάϊος, Αειθαλάς, Αέτιος, Αθανάσιος, Ακάκιος, Αλέξανδρος, Βιβιανός, Γάϊος, Γοργόνιος, Γοργόνιος, Δομετιανὸς ή Δομέτιος, Δόμνος, Εκδίκιος, Ευνοϊκός, Ευτύχιος, Ηλιάδης ή Ηλίας, Ηράκλειος, Ησύχιος, Θεόδουλος, Θεόφιλος, Ιωάννης ή Κάνδιδος, Κλαύδιος, Κύριλλος, Κυρίων, Λεόντιος, Λυσίμαχος, Μελίτων, Νικόλαος, Ξανθίας, Ουαλέριος, Ουάλης, Πρίσκος, Σακερδὼν ή Σακεδών, Σεβηριανός, Σισίνιος, Σμάραγδος, Φιλοκτήμων, Φλάβιος και Χουδίων.
Οι Άγιοι ήταν στρατιώτες επί αυτοκράτορα Λικινίου (308 – 323 μ.Χ.) και ηγεμόνα Αγρικόλαου. Επειδή αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, συνελήφθησαν και ομολόγησαν ότι είναι Χριστιανοί. Και επειδή δεν πείσθηκαν να αρνηθούν την πίστη τους, τους συνέτριψαν με πέτρες τα σώματά τους και τους καταδίκασαν να στέκονται γυμνοί μέσα στην λίμνη όλη τη νύχτα. Μάλιστα επειδή ήταν και χειμώνας, η λίμνη είχε παγώσει από το κρύο. Εκτός αυτού, οι στρατιώτες του αυτοκράτορα είχαν ανάψει φωτιές γύρω από τη λίμνη και καλούσαν τους μάρτυρες να ζεσταθούν, αρκεί να αρνούνταν τον Χριστό.
Εκεί, λοιπόν, ένας λιποψύχησε και πήγε στην κοντινότερη φωτιά να ζεσταθεί. Έτσι, όμως, λόγω της απότομης αλλαγής θερμοκρασίας, το σώμα του δεν άντεξε και πέθανε μετά από λίγο. Ένα από τους σρτατιώτες όμως που τους φύλαγε είδε να κατεβαίνουν από το ουρανό σαράντα άγγελοι κρατώντας ο καθένας τους κι από ένα στεφάνι, ένα για κάθε μάρτυρα. Ένας άγγελος, όμως, δεν τοποθέτησε σε κανενός μάρτυρα το κεφάλι το στεφάνι. Ήταν αυτό που θα έπαιρνε αυτός που λιποψύχησε. Βλέποντας αυτό το θέαμα λοιπόν ο στρατιώτης, πέταξε αμέσως τη στολή του και πήγε και στάθηκε μαζί με τους μάρτυρες στη λίμνη λέγοντας ότι πιστεύει κι αυτός στον Χριστό.
Το πρωί, όσους δεν είχαν πεθάνει ακόμα, αφού τους οδήγησαν οι φύλακες στην ακτή και τους έσπασαν τα πόδια, τους έκαψαν και έριξαν τα ιερά σκηνώματά τους στη λίμνη. Τα λείψανά τους βρέθηκαν από τους Χριστιανούς σε κάποιο γκρεμό, όπου είχαν μαζευτεί κατά θεία οικονομία, και ενταφιάστηκαν με ευλάβεια.

πηγή:synaxarion.gr 


Απολυτίκιον:

Θείω Πνεύματι, συγκροτηθέντες, δῆμος ὤφθητε, τροπαιοφόρος, Ἀθλοφόροι Χριστοῦ Τεσσαράκοντα, διὰ πυρὸς γὰρ καὶ ὕδατος ἔνδοξοι, δοκιμασθέντες λαμπρῶς ἐδοξάσθητε. Ἀλλ' αἰτήσασθε, Τριάδα τὴν ὑπερούσιον, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια